SAFETY AND SECURITY INTEGRATION:

PRINCIPLES, APPROACHES, AND CHALLENGES



The interconnected nature of critical installations makes them vulnerable targets for external acts of interference, which might cause cascading events affecting multiple systems. Thus, an interdisciplinary approach is required to cope with the complex nature of this threat. This seminar is exploring different perspectives on the assessment and management of intentional threats to critical installations (e.g., industrial facilities). International contributions from both practitioners and academia will illustrate the interdisciplinary features of the problem, providing a comprehensive discussion on the principles, approaches, and challenges for the integrated safety-security analysis of cascading scenarios triggered by external acts of interference to industrial facilities.



→ LIFE SECURDOMINO Project – Seveso sites: assessment of integrated safety-security hazards and risks and related domino effects Co-funded by the European Union GA n° LIFE20 ENV/IT/000436

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

DECEMBER 16th, 2022 - WORKSHOP SCHEDULE

TIME SLOT	ТНЕМЕ		SPEAKER
08:30-09:00	Welcome reception and registration of participants		
09:00-09:20 (20 min)	Introduction to the seminar and the LIFE programme		G. Landucci, University of Pisa (Italy)
09:20-09:50 (30 min)	Normal accident theory and case studies		W. Overdijk, Crisisplan BV (The Netherlands)
09:50-10:20 (30 min)	Security aspects related to critical installations: quantitative analysis of accident scenarios		V. Busini, Politecnic of Milan (Italy)
10:20-10:50 (30 min)	Lessons on crisis management		W. Broekema, University of Leiden (The Netherlands)
10:50-11:20			Coffee break
11:20-11:50 (30 min)	Security aspects related to critical installations: qualitative analysis		F. Tamburini, University of Pisa (Italy)
11:50-12:20 (30 min)	Responsible organizations and aware communities for a REAL sustainable development		F. D'Andrea, University of Perugia (Italy)
12:20-12:50 (30 min)	Round Table		G. Landucci, University of Pisa (Italy) (Chair)
12:50-13:00 (10 min)	Conclusions and end of the seminar		G. Landucci, University of Pisa (Italy)
13:00-14:00		Buffet light lunch	

www.securdomino.eu

Venue: MACC Meeting and Art Craft Center – Camera di Commercio di Pisa **P.zza V. Emanuele II nr. 5, 56125 Pisa** https://macc.pisa.it/



